8 коментарів

Ірина Тригуб
не одну її це питання мучить)
Ірина Голуб
)))) ой, а я побачила коментар і так зраділа… думала, прочитаю пояснення ))))
Виявляється, питання проблемне ))))
Ірина Тригуб
проблемне) і не єдине таке)
Ірина Тригуб
Внаслідок істор. процесів у фонет. системі давньорус. та староукр. діалектів виникли активні ще й нині чергування голосних, що відбуваються при слово- та формотворенні: а) о, е у відкритих складах — і в закритому складі, що виникло після занепаду зредукованих ъ, ь (стола — стіл, коня — кінь, росла — ріс, печі — піч, семи — сім)
(ІСТОРИЧНІ ЧЕРГУВАННЯ, морфологічні чергування, традиційні чергування — звукові чергування, зумовлені істор. причинами, відсутніми в сучас. мові. Є наслідком фонет. змін, що відбувалися у давніші часи.)
от і все, чим можу допомогти)
Ірина Голуб
дякую )
власне, моє пояснення теж базувалося на тезисі «так склалося історично» ))
хоча питання стосується не так чергування голосних, як суфіксів і, в, які у слові конЕЙ відсутні… хоча «кінь» так само, як і «дим», «день» і т. д. — іменник чоловічого роду з нульовим закінченням… натомість оте ЕЙ притаманне іменникам жіночого роду з нульовим закінченням — тінЕЙ, болЕЙ.
напрошується висновок: кінь — вона ))))
Ірина Тригуб
Закінчення -ей замість граматично зумовленого -ів мають кілька іменників чоловічого роду: кінь, гість, гріш. Таке відхилення з’явилося під впливом відповідних форм іменників ІІІ відміни: ночей, печей, тіней.
так каже slovopedia.org.ua/30/53402/25789.html
Ірина Голуб
і ще раз дякую )) вже передала інфу подрузі. вона почала активно працювати над формулюванням нового правила )))))) невгамовна вона людина… )
Автор публікації заборонив додавати коментарі